Подручје рада:
Трговина, туризам и угоститељство
Смер: Туристички техничар
Степен: IV
У оквиру Техничке школе Ивањица постоји као једно од пет подручја рада Трговина, туризам и угоститељство – смер Туристички техничар.
Кроз ову школу су прошле многе генерације Туристичких техничара које су запослење пронашле широм земље, а један део ученика је са успехом завршио школовање на високим школама како у области струке тако и у другим областима.
Ученици се у оквиру ове струке школују за послове у туристичким агенцијама и рецепцијама хотела. Повећањем броја хотела и туристичких агенција јавља се и потреба за кадровима који се школују на овом смеру.
Током школовања акценат се ставља како на стручне предмете чије је савладавање неопходно за рад у струци, тако и на стране језике. Ученици изучавају два страна језика и то енглески језик који уче сви и руски или француски језик.
Школовање је четворогодишње и по завршеној четвртој години и положеној стручној матури ученици стичу звање туристичког техничара.
Поред теоријске наставе и часова вежби у школи, ученици се упућују и на практичну наставу у туристичке агенције и хотеле.
У оквиру овог смера, кроз различите стручне предмете у области туризма ученици стичу потребна знања и вештине за рад у туристичким објектима попут:
- организацовања и смештаја туриста у хотелима,
- припреми и извођењу путовања,
- давање информација о угоститељски-туристичким пословима,
- уговарање, обрачунавање и продаја туристичких аранжмана и возних карата,
- Rent-a-car послова и др.
Знање и вештине који су стечени током школовања, омогућава ученицима овог смера успешан наставак школовања на великом броју факултета и високих школа струковних студија, посебно на онима где се изучава и примењује туризмологија.
Уколико себе видиш као будућег туристичког радника, а желиш да овладаш знањем и вештинама из области туризмологије ми смо право место за тебе.
Смер: Кувар-конобар
Степен: III
У угоститељској струци при Техничкој школи, постоје два смера: кувар, конобар који се образују у трајању од 3 године.
Настава се обавља кроз следеће облике:
- Теоријска настава (вежбе)
- Практична настава
- Практична настава (блок)
Стручне компетенције за овај образовни профил су:
- Организовање сопственог рада и радног места
- Одржавање хигијене тела,одела и радног простора
- Пријем, обрада и складиштење намерница
- Припрема јела за издавање
- Декорација јела и тањира
- Вођење кухињске и административне евиденције
- Пријем, дочек и услуживање госта
Теоријску наставу ученици изводе у просторијама школе, а практичну наставу са блоком и професионалном праксом у различитим угоститељским објектима (хотел, ресторани, школски ресторан, завод за рехабилитацију…)
Ученици кроз трогодишње образовање стичу знања из области: кулинарства, посластичарства, националнекухиње, услуживања. Након завршене средње школе ови ученици могу наставити образовање на некој од виших школа.
Сваке године, неколико наших ученика наставља школовање, а од осталих који одмах желе да раде многи су веома успешни. Поменућемо само неке од њих који раде на прекоокеанским бродовима, хотелу Хајат, по многим ресторанима у Београду, Дубајиу, Америци. Неки од њих су наставници куварства, услуживања.
Избор могућности при запошљавању је заиста велики и сви они који желе овај посао да раде са љубављу могу пуно да постигну.
Ученици кроз наше часове стичу многе вештине, не само да буду добри конобари и кувари, већ уче естетику, декорацију уз вођење рачуна о хигијенским стандардима.
Циљеви стручног обаразовања:
- Циљ стручног образовања за образовни профил – кувар је оспособљавање ученика за самосталну припрему, сервирање, декорисање и издавање јела.
- Циљ стручног образовања за образовни профил – конобар је оспособљавање ученика за самостално услуживање госта храном и пићем.
Увек и на сваком месту морају бити чисти, уреднии са осмехом на лицу, јер управо њихова љубазност и осмех доводe гостa у угоститељски објекат и због њих гост се увек враћа.
Свако јело изнето пред госта мора бити укусно, лепо аранжирано и декорисано, све то пропраћено уз љубазност и осмех конобара.